WIE IS JANINE
Hoe het allemaal begon en waar ik nu ben.

Als jong meisje van 8 jaar was ik vaak te vinden op de dijk om kruiden en allerlei andere bloemen en planten te zoeken. Ik stopte die dan in een pan met water. Nadat het afgekoeld was deed ik het over mijn haar en op mijn gezicht. Mijn moeder besloot om maar wat handige boeken te kopen zodat zij niet voor "verassingen" zou komen te staan. Mijn liefde voor kruiden en de huis tuin en keuken middelen was gestart. Zo smeerde ik yoghurt en honing op mijn gezicht als masker en dekte het af met komkommerschijfjes. Strooide ik kwistig met het zout op mijn hoofd tegen roos. De eieren werden in mijn haar gesmeerd, alleen wist ik toen nog niet dat het beter is om het uit te spoelen met koud water. En gebruikte ik de roomboter om mijn lippen zacht te maken. Als ik hard gehuild had gebruikte ik de theezakjes met zwarte thee van een bepaald merk om de zwelling van mijn ogen te verminderen. En zelfs de aardappelschillen hoefde mijn moeder niet meer weg te gooien. De wallen onder je ogen worden er minder blauw van.

Die ontdekkingstocht is altijd gebleven en zelfs nu probeer ik nog steeds bij te blijven en te leren hoe handig het is een grote kruidenkast te hebben. En dan niet om de inhoud ervan uitsluitend te gebruiken om extra smaak aan het eten te geven.  Gelukkig weet ik nu wel meer dan vroeger en loop ik na een eimasker niet meer met witte slierten in mijn haar.

In andere periodes merkte ik dat ik goed naar mijn lichaam moest luisteren omdat deze weet wat ik nodig heb. Ik ben gestopt met witte suiker te gebruiken. De dagelijkse overdadigheid aan koolhydraten hou ik tegenwoordig beperkt.

Tijdens een periode waarin ik  ver van mijzelf afstond heb ik een aantal workshops gedaan om te leren hoe ik dichter bij mijzelf kon komen. Via zo een workshop leerde ik een counseler kennen van wie ik coachingsgesprekken kreeg.

Wij gaan gemiddeld twee keer per jaar naar de tandarts om ons gebit op orde te houden. Maar wij vergeten nog wel eens dat ons hoofd en onze geest ook onderhoud nodig heeft. Daarom besloot ik te starten met die gesprekken.

Nadat ik voelde dat de gesprekken en inzichten voldoende voor mij waren ben ik daarmee gestopt.

Tijdens die gesprekken kreeg ik vaak te horen dat ik moest gaan mediteren. Maar dit was heel abstract voor mij. Ik kon mij daar geen voorstelling bij maken. Om die reden ben ik gaan zoeken op het internet en ben ik een een cursus trancedente meditatie gaan volgen. Uiteindelijk ben ik er door het lezen van boeken over heel veel verschillende vormen erachter gekomen dat je daar zelf je eigen manier in kunt vinden. Dat in combinatie met ademhaling maakte dat ik bewuster ben geworden van mijzelf.

In 2013 tijdens de grootste periode van stress ontdekte ik Yoga voor het eerst  tijdens een korte vakantie.  Het stond mij altijd tegen om iets met yoga te doen omdat ik dan moest denken aan vrouwen met lange gewaden of aan mensen die er voor mijn gevoel te zweverig uitzagen.  Bij die doelgroep voelde ik mij als down to earth, vrolijke en spontane spring in het veld, niet thuis.

De yogavakantie zat op dat randje van zweverigheid alleen bedacht ik mij, dat wanneer ik er iets uit wilde halen alles kon nemen zoals het is. En richtte ik mij op mijzelf en niet op de anderen in de groep. Tijdens de yogavakantie leerde ik de zonnegroet. Ik heb uiteindelijk van Youtube de Surya namaskar gepakt die ik prettiger vond. En via dat fenomeen kwam ik in aanraking met Ashtanga Yoga.


Vanaf die tijd stond ik elke dag op met de zonnegroet. Ik eindigde met de maangroet en haalde steeds meer van het internet. Ik ging boeken kopen en stortte mij steeds meer in Yoga. Mijn droom om ooit mensen diezelfde liefde voor yoga bij te brengen was er wel. Alleen had ik eerst een vakantie nodig in Egypte. Daar raakte ik aan de praat met het entertainment team en voor ik het wist gaf ik drie ochtenden les om de gasten de zonnegroet te leren.

Bij terugkomst in Nederland heb ik direct op het internet gezocht naar een goede en gedegen opleiding tot docent en ben ik een maand later gestart met de docenten opleiding poweryoga.

Om open te blijven staan ga ik geregeld bij andere yogascholen een proefles nemen. Om te bekijken wat ik kan leren en om mijzelf te blijven toetsen dat ik mijn liefde voor yoga op de juiste manier over breng.

Het belangrijkste vind ik om te genieten van alles wat je doet. Daarom ga ik graag naar een goed dancefeest en sta ik tot in de late uren te dansen op stevige house of dance muziek. In de ochtend start ik weer met mijn yoga practice. Ik vind het belangrijk en leuk om van alles te genieten en mij niet te beperken tot een bepaalde levensstijl. En het allerbelangrijkste in het hele leven is te accepteren dat ik  er mag zijn in wie ik ben. Zo combineer ik alles wat ik door de jaren heen geleerd heb met elkaar.


Doel
Mijn doel is om mensen te laten voelen dat yoga in combinatie met ademhaling een verreiking voor jezelf kan zijn. Dat het niet voor zweverige mensen is,  die dansend met elkaar om de kastanjeboom mantras zingen met hippie kleding aan.

Dat meditatie niet meer is dan een weg tot volledig bewustzijn tot een veelomvattend waarnemingsvermogen.
Dat het fijn is om je fit te voelen. En dat sommige voeding te zwaar is en veel energie kost, zodat jouw lichaam niet datgene kan wat jij graag wilt bereiken. 
Daarnaast is het goed, en yoga helpt je daarbij, om je te realiseren dat gisteren geweest is en dat morgen nog gaat komen. En dat wanneer je in het moment blijft dus in het Nu, jij beter bij jezelf kan blijven.

Wat ik geleerd heb in de jaren en misschien wel het belangrijkste is, goed te zorgen voor jezelf. Want met jezelf ben je jouw hele leven op pad. Vanuit mijn enthousiasme en spontaniteit wil ik jou daarbij ondersteunen.

Blijf in beweging
Ik vind het mooi om elke dag te zien dat ik bij leer. Daarom hou ik mijn blik open en blijf ik nieuwsgierig. Tijdens mijn lessen leer ik ook van de leerlingen. Ik zie aan hen waar zij staan en wat yoga voor hen betekent. En ook bij mijzelf merk ik na elke practice weer dat er wat anders is.

Wat ik nog mee wil geven, Bij yoga gaat het om de weg naar de houding toe en er vandaan. En niet op om de houding zelf. Zie het als een reis.
© 2015 | Privacy Policy  |  mail ons! | info@in2yourself.nl  |  bel M. 06 52 15 73 89